YÖK Başkanı Özvar: Türkiye'nin Hedefi 500 Bin Yabancı Öğrenciye Ulaşmak

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Dicle Üniversitesi'nde düzenlenen 2024-2025 Akademik Yılı Açılış Töreni'nde, Türkiye'nin yükseköğretim alanındaki büyüme hedeflerine dair önemli açıklamalarda bulundu. Özvar, Türkiye’de uluslararası öğrenci sayısının her yıl artmaya devam ettiğini ve 2024 itibarıyla 340 bine ulaştığını belirtirken, bu sayının kısa vadede 500 bine çıkarılmasının hedeflendiğini vurguladı.

Yabancı Öğrenci Sayısında Hedef 500 Bin

Prof. Dr. Erol Özvar, Türkiye'nin yükseköğretimdeki uluslararası öğrenci sayısındaki artışın altını çizdi. Şu anda Türkiye’de yaklaşık 340 bin yabancı öğrenci olduğunu belirten Özvar, bu sayının daha da artması için çalışmalar yapıldığını söyledi. Özvar, Türkiye’nin dünya çapında bir eğitim merkezi olma yolunda önemli adımlar attığını ifade ederek, “Önümüzdeki ilk hedefimiz, uluslararası öğrenci sayısını 500 bine çıkarmaktır” dedi.

67164324191Fa374

Bu hedef doğrultusunda, Dicle Üniversitesi’nin de yaklaşık 1300 uluslararası öğrenciye ev sahipliği yaptığını aktaran Özvar, yabancı öğrencilerin Türkiye'yi tercih etmelerindeki artışın, Türkiye’nin yükseköğretimdeki kalitesine olan güvenin bir göstergesi olduğunu belirtti.

Depremzedeler, Şehit Yakınları ve Kadınlar İçin Ek Kontenjanlar

Özvar, sadece uluslararası öğrenciler değil, aynı zamanda Türkiye'deki dezavantajlı gruplara da eğitimde fırsat eşitliği sağlandığını ifade etti. Depremzedeler, şehit ve gazi yakınları ile 34 yaş üstü kadınlar için özel kontenjanlar ayrıldığını söyledi. Bu kapsamda, bu grupların üniversitelerde daha fazla fırsat bulabilmesi için genel kontenjanlar dışında fazladan yerler ayrıldığı vurgulandı.

Yeşil ve Dijital Becerilere Odaklanma

YÖK Başkanı ayrıca, üniversitelerde çevre dostu ve dijital becerilerin geliştirilmesine yönelik projelere özel önem verdiklerini açıkladı. Özvar, "Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs Projesi" başlattıklarını ve ilk etapta 11 üniversitenin bu projede yer aldığını belirtti. Bu proje ile kampüslerde enerji verimliliği artırılacak, su kaynakları korunacak, atık yönetimi optimize edilecek ve karbon ayak izi azaltılacak.

Dijital beceriler konusunda da üniversitelerin öncü bir rol üstlenmesi gerektiğini belirten Özvar, yapay zeka, büyük veri, bulut bilişim ve nesnelerin interneti gibi teknolojilerin eğitimin önemli bir parçası haline geldiğini söyledi. "Dijital becerilere sahip olan bireyler, gelecekte rekabet avantajını elinde tutacak" diyen Özvar, üniversitelerin bu alanlarda öğrencilere yetkinlik kazandırmak için çalışmalarını hızlandıracağını vurguladı.

Kurumsal ve Program Akreditasyonu Zorunlu Hale Geliyor

Konuşmasında, yükseköğretimde kalitenin artırılmasına yönelik bir diğer önemli adımın da akreditasyon süreçleri olduğunu belirten Özvar, üniversitelerde program akreditasyonlarını teşvik ettiklerini ve bu kapsamda doktora programı açmak isteyen üniversitelerin akredite programlara sahip olma şartı getirdiklerini ifade etti. Ayrıca, üniversitelerde yeni fakülte, yüksekokul, enstitü, araştırma ve uygulama merkezleri gibi birimlerin kurulması için de akreditasyon şartı arayacaklarına dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sanatını Aşkla İcra Edene Her Türlü Destek Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sanatını Aşkla İcra Edene Her Türlü Destek

Özvar, bu yeniliklerin Türkiye'nin yükseköğretimdeki kalite standartlarını yükselteceğini ve dünya genelinde daha fazla uluslararası öğrenci çekmesine yardımcı olacağını söyledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı (DHA)