Küresel piyasalar, ABD Başkanı Donald Trump’ın korumacı ticaret politikalarının ticaret savaşlarını derinleştirebileceğine yönelik endişelerin etkisiyle haftaya karışık bir seyirle başladı. Yatırımcılar, özellikle ABD’nin yeni tarife uygulamaları ve ticaret savaşları konusundaki belirsizlikler nedeniyle temkinli bir yaklaşım sergiliyor.
Başkan Trump’ın geçtiğimiz hafta Kanada ve Meksika’dan ithal edilen mallara uyguladığı tarifelerin etkileri, yatırımcıların dikkatle izlediği gelişmeler arasında yer alıyor. ABD-Meksika-Kanada Anlaşması (USMCA) çerçevesinde, Trump 2 Nisan’a kadar bu ülkelere uygulanan tarifelerden bazı mallar için muafiyet tanıyacağını açıklamıştı. Ancak, Kanada’ya yönelik yeni tarife tehditlerinde bulunarak, kereste ve süt ürünleri gibi bazı mallara ek vergiler getirebileceğini belirtti. Bu durum, ticaret politikalarındaki belirsizliğin artmasına yol açtı.
Analistler, Trump’ın yaklaşımındaki değişikliklerin piyasalarda büyük belirsizlik yarattığını, bu durumun ekonomi politikalarının oluşturulmasında öngörülebilirliği azalttığını ve yatırımcıları daha temkinli olmaya sevk ettiğini vurguluyor.
Öte yandan, ABD’de açıklanan şubat ayı tarım dışı istihdam verileri, ülkedeki büyümeye yönelik risklerin arttığına işaret etti. İstihdam artışının beklentilerin altında kalması, ticaret savaşlarının ve tarifelerin ekonomiye olan etkileri konusunda endişeleri pekiştirdi. Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell, yaptığı açıklamada, ABD ekonomisinin genel olarak "iyi bir yerde" olduğunu belirtse de, ticaret politikasındaki belirsizliğin yüksek olduğuna dikkat çekti.
Dolar endeksi, geçtiğimiz haftanın sonlarında 103,9 seviyelerinde dengelendi. ABD 10 yıllık tahvillerinin getirisi ise yüzde 4,29 seviyesine çıkarken, altının ons fiyatı yatay seyirle 2 bin 909 dolarda işlem gördü. Brent petrolün varil fiyatı ise hafif bir düşüşle 69,8 dolara geriledi.
Avrupa borsalarında da Trump’ın korumacı ticaret politikalarının etkisiyle negatif bir seyir izlendi. Avrupa Birliği ülkeleri, ABD’nin 2 Nisan’da uygulamaya alacağı karşılık esaslı tarifelere ilişkin belirsizlikler nedeniyle dikkatle gelişmeleri takip ediyor. Avrupa Birliği’nin olası misilleme adımlarına dair haber akışları da piyasalar üzerinde etkili olmaya devam ediyor.
Asya piyasalarında da karışık bir seyir gözlemlendi. Çin’de açıklanan zayıf iç talep verileri, ekonominin büyüme oranlarını olumsuz etkileyebileceği endişelerini artırdı. Çin’in ihracatındaki artış da, ticaret savaşları ve ABD’nin uyguladığı tarifelerin etkisiyle beklenenden daha düşük seviyelerde kaldı.
Yurt içinde ise Borsa İstanbul, cuma günü alış ağırlıklı bir seyir izleyerek, BIST 100 endeksi yüzde 0,46 değer kazanarak 10.507,11 puandan kapandı. Dolar/TL ise yüzde 0,2 yükselerek 36,4777 seviyesinden işlem gördü. Bugün bankalararası piyasada dolar/TL, 36,5210 seviyelerinde işlem görüyor.
Küresel ticaret politikalarındaki belirsizlik ve ekonomik verilerin etkisiyle piyasalar, temkinli bir seyir izlemeye devam ediyor. Bu durum, önümüzdeki dönemde daha fazla risk ve belirsizlik yaratabilir.