Kahramanmaraş, 2023 yılındaki büyük depremlerde zarar gören kültürel mirasını yeniden canlandırma yolunda ilerliyor. Pazarcık ve Elbistan merkezli depremler, kentteki 866 kültür varlığından 407'sinin hasar almasına neden oldu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, bu eserlerin restorasyonu için çalışmalar başlattı. Kentin tarihi simgeleri arasında yer alan Ulu Cami, Taş Köprü ve Maraş Kalesi'nin restorasyon süreçleri sürerken, geleneksel konaklardan "Ünver Aydemir Evi", "Veysel Çelik Evi" ve "Medine Çiriş Evi" tamamlandı.

Kahramanmaraş Valisi Mükerrem Ünlüer, kent genelinde yapılan hasar tespit çalışmalarında 113 eserin orta, 244 eserin ağır hasar aldığını ve 50'sinin tamamen yıkıldığını açıkladı.

Ünlüer, şehrin 12 bin yıllık geçmişinde, Prehistorik dönemden Osmanlı dönemine kadar birçok önemli eserin bulunduğunu vurgulayarak, “Bölgede en fazla kültürel varlığa sahip il konumundayız” dedi.

Restore edilecek eserler arasında 14 cami, 1 hamam, 2 han, 27 dükkan, 5 kamu binası, 1 mezarlık, 6 çeşme ve 208 konut yer alıyor. Ayrıca, Ulu Cami’nin restorasyonu için yapılan ihalenin ardından, bu tarihi eserin 2 yıl içinde tamamlanarak tekrar halkın hizmetine sunulması planlanıyor.

Halep’in Normalleşmesi İçin "Cerablus Modeli" Önerisi Halep’in Normalleşmesi İçin "Cerablus Modeli" Önerisi

Kahramanmaraş’ın kültürel hafızasını yeniden inşa etmek için titiz çalışmalar yürütüldüğünü belirten Ünlüer, “Vakfı eserlerimizi dikkatle restore ederek şehrimize kazandıracağız” ifadelerini kullandı.