PEKİN
Güney Kore’de Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’un görevden alınmasına yönelik azil önergesi, bugün Ulusal Meclis’te oylanacak. Ana muhalefetteki Demokratik Parti ve 5 küçük muhalefet partisi tarafından sunulan önerge, Yoon’un 3 Aralık’ta ilan ettiği kısa süreli sıkıyönetimin “anayasaya ve yasalara aykırı” olduğu gerekçesine dayanıyor.
Muhalefet, sıkıyönetim sırasında Yoon’un milletvekillerinin tutuklanması için sıkıyönetim birliklerine emir verdiği iddialarını da öne sürdü.
Karar İçin 200 Oy Gerekiyor
Ulusal Meclis’te 300 sandalyeden 192’sine sahip muhalefet bloğunun önergenin kabul edilmesi için iktidardaki Halkın Gücü Partisi’nden (PPP) en az 8 milletvekilinin desteğine ihtiyacı var. Şu ana kadar 7 PPP milletvekili önergeye destek vereceğini açıkladı. Bir milletvekilinin daha desteğiyle önerge kabul edilebilir.
PPP lideri Han Dong-hoon, hafta içinde yaptığı açıklamada, azil önergesine destek verdiğini belirtti. Han, “Devlet Başkanı Yoon’un görevden alınması şu anda tek geçerli yöntem. Milletvekillerimiz vicdanları doğrultusunda oylamaya katılmalı,” dedi.
Sıkıyönetim İlanı ve Geri Adım
Devlet Başkanı Yoon, 3 Aralık gecesi yaptığı televizyondaki açıklamada, muhalefeti “hükümetin işlevini engellemekle” suçlayarak sıkıyönetim ilan etmişti. Sıkıyönetim kararı, muhalefetin çağrısıyla yapılan acil meclis oylaması ve ardından Bakanlar Kurulu onayıyla kaldırılmıştı.
Yoon, sıkıyönetimi “Kuzey Kore yanlısı güçleri ortadan kaldırma ve anayasal düzeni koruma amacıyla” ilan ettiğini savunsa da, karar kamuoyunda ve mecliste yoğun eleştiriyle karşılanmıştı.
Azil Süreci Nasıl İşliyor?
Güney Kore’de devlet başkanının görevden alınması için azil önergesinin mecliste üçte iki çoğunlukla kabul edilmesi gerekiyor. Oylama sonrası süreç, Anayasa Mahkemesi’ne taşınıyor. Mahkemenin 9 yargıcından en az 6’sının onayıyla azil kararı kesinleşiyor. Bu durumda 60 gün içinde yeni devlet başkanı seçiliyor.
Daha önce 7 Aralık’ta yapılan benzer bir azil önergesi, yeterli sayıya ulaşılamadığı için reddedilmişti. Bugünkü oylamanın sonucu, Güney Kore siyasetinde kritik bir dönüm noktası olacak.