İzmir – Türkiye’nin sonbaharı kışa döndü
Türkiye’de genellikle aralık ve ocak aylarında etkili olan kar yağışı, bu yıl kasım sonunda kendini gösterdi. Bazı illerde yollar kapandı, eğitime ara verildi, kayak merkezleri sezonu erken açtı. Türkiye’nin sıcak bölgelerinden İzmir’in Ödemiş ilçesine bile kasım ayında kar yağdı.
Kutup girdabı ve ani ısınmaların etkisi
İzmir Bakırçay Üniversitesi Coğrafya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şermin Tağıl, ani stratosferik ısınmaların bu yıl kasım sonunda başladığını belirterek, bunun kutup girdabında bozulmalara yol açtığını ifade etti. Tağıl, "Kutup girdabındaki zayıflama, soğuk hava kütlelerini kutuplardan taşırarak Türkiye gibi daha güneydeki bölgelerde sert kış koşullarına neden oldu." dedi.
Kutup girdabı, normalde kutup çevresindeki soğuk havayı hapseden dev bir alçak basınç sistemidir. Güçlü girdaplar soğuk havayı kutuplarda tutarken, zayıf girdaplar soğuk hava kütlelerini güney enlemlere taşır. Tağıl, bu durumun Türkiye’de kasım sonunda kış koşullarını başlattığını belirtti.
Doğu Akdeniz’de sıcaklık farkları fırtınaları artırıyor
Son bir yıldır Doğu Akdeniz’de deniz yüzeyi sıcaklıklarının küresel ortalamaların üzerinde olduğunu vurgulayan Tağıl, bu durumun soğuk hava kütleleriyle birleşerek aşırı fırtına ve yağış riskini artırdığını söyledi. Aralık ayı boyunca hava istikrarsızlığının sürebileceğini ifade eden Tağıl, "Fırtınalar, yıldırımlar, dolu ve hatta kasırga riski Batı Anadolu’da artabilir." diye konuştu.
İklim değişikliğinin etkileri hissediliyor
Prof. Dr. Tağıl, iklim krizinin beklenmedik hava koşullarını tetiklediğini vurgulayarak, “Kışların erken ya da geç başlaması artık daha olağan hale geliyor. İklim salınımları, aşırı sıcaklar, kuraklık ve sel gibi uç hava olaylarını artırıyor." ifadelerini kullandı.
Erken gelen kış, Türkiye’de hem günlük yaşamı etkilerken hem de iklim değişikliğinin sonuçlarını bir kez daha gündeme taşıdı.