SON DAKİKA

9. Yargı Paketi yasalaştı: Adalet sisteminde önemli değişiklikler

Kamuoyunda "9. Yargı Paketi" olarak bilinen düzenleme TBMM’de yasalaştı. İcra ve arabuluculuk gibi birçok alanda önemli değişiklikler yapıldı.

TBMM Genel Kurulunda kabul edilen "9. Yargı Paketi," kamuoyunda önemli değişiklikler içeren bir düzenleme olarak yasalaştı. Yeni kanunla birlikte icra ve iflas süreçlerinde, elektronik açık artırma ve arabuluculuk prosedürlerinde değişiklikler yapılırken, hukuk alanındaki sınavlara yeni konular eklenmesi ve soru sayısının artırılması da karara bağlandı.

Yapılan değişiklikler kapsamında, icra satışları elektronik ortamda yapılacak ve açık artırmalarda teklifler arasındaki fark, malın değerinin binde beşinden ve 1000 TL'den az olamayacak. Ayrıca, teklif verilen son 10 dakikada her yeni teklif, açık artırmayı 3 dakika uzatacak ancak toplam uzama süresi bir saati aşamayacak. Adalet Bakanlığı, gerek gördüğünde bu süreyi değiştirme yetkisine sahip olacak.

Yargı reformlarıyla ilgili diğer önemli bir değişiklik, sesli, yazılı veya görüntülü hakaret suçlarının uzlaştırma kapsamından çıkarılarak ön ödeme sistemine dahil edilmesi oldu. Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı'na "milletlerarası hukuk" ve "genel kamu hukuku" gibi alanlar eklendi ve soru sayısı 100’den 120’ye çıkarıldı.

  1. Yargı Paketi, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararları doğrultusunda bazı düzenlemeler de içeriyor. Soybağının reddi davası ve yediemin otoparklarında sahipleri tarafından alınmayan araçların satış süreçlerinde düzenlemeler yapıldı. Yeni yasaya göre, 6 ay içinde alınmayan araçlar, üzerindeki şerhler kaldırılarak satılabilecek.

Meclis Başkanvekili Celal Adan, teklifin kabul edilerek yasalaşmasının ardından TBMM'nin 12 Kasım Salı günü toplanacağını duyurdu.